fredag 1 juni 2007

Beckham tillbaka...

Engelska landslaget i fotboll matchar tufft ikväll inför EM-kvalet mot Estland i Tallin nästa vecka. Brasilien står för motståndet och bättre värdemätare är svårt att finna, även om det bara handlar om en träningslandskamp. I den situation som nye basen Steve McLaren befinner sig i med sitt engelska landslag, existerar dock inga bara-matcher utan endast måste-matcher. Läget i EM-kvalgrupp E är minst sagt skrynkligt efter 0-2 borta mot Kroatien, inget onormalt i det, men 0-0 hemma mot Makedonien tärde ordentligt på det brittiska självförtroendet. Som engelsk förbundskapten räknas bara massiva framgångar och ett väl fungerande spel. Det finns en man från Torsby i Värmland som kan gå ed på det. Sven-Göran Eriksson var glödhet på tränarmarknaden för sju år sedan. Han kunde välja och vraka bland anbuden och den största utmaning han kunde tänka sig var att bli head coach för England. Efter framgångar med klubblag som bland annat IFK Göteborg, Benfica och Lazio fick han förtroendet att leda nationen till presumtiva framgångar. Tre gånger kvartsfinal i tur och ordning: VM 2002, EM 2004 och VM 2006 blidkade inte det engelska förbundet och han fick gå efter mästerskapet i Tyskland. Efter fem år med ständig bevakning och minutiös granskning av i princip varje steg han tog var det nog inte någon större förlust. Svennis är såklart en tävlingsmänniska, med sin syn på hur fotboll ska spelas, och det gnager nog lite i honom att han inte fick avsluta med den ultimata framgången. Hade Portugal besegrats i kvartsfinalen i Tyskland förra året kunde det mycket väl ha slutat i ett VM-guld. Det är min åsikt för laget uppträdde bara bättre och bättre. Men England och straffavgöranden är inte rätt likör för öriket. Massiva protester mot svensken, både i media och bland fansen, ledde till slut att han jagades bort.
Jagades bort gjorde även David Beckham. Passnings- och frisparksfenomenet stod alltid upp för sin manager, i all tänkbar snålblåst. En ömsesidig beundran tycktes allt efter åren gick, uppstå mellan spelaren och ledaren. Inte bara för att Beckham var kapten utan också på ett personligt plan.
Medan Svennis letar tränarjobb med ljus och lykta över hela världen, har Beckham efter sin underskrift för Los Angeles Galaxy i amerikanska ligan, hittat storformen igen. Real Madrid visar oerhörd vilja och leder La Liga med två omgångar kvar. Det kan bli den perfekta avslutningen för engelsmannen efter fyra år i Spanien. Säkerligen vill han göra avslut med stil även i landslaget. Efter vårsäsongen i Real kunde inte McLaren blunda längre. Lagom till kvällens match mot Brasilien kunde han på nytt klä sig i tröjnummer sju. Och som så många gånger förr agerade han framspelare, och serverade mittbacken John Terry en frispark i andra halvlek, som han säkert placerade i mål.
Ska England fortfarande ha chans till ett mästerskap gör nog MacLaren bäst i att hålla en plats åt sin känslige mittfältare. Stumnar spelet finns alltid chans till fasta situationer, och där håller Beckham fortfarande världsklass.
Segern ikväll skulle väl skrivas till 1-0 och lite andrum inför fortsättningen i EM-kvalet? Men en match spelas i 90 minuter plus lite övertid, och i den 92:a minuten kunde Diego helt omarkerad nicka in kvitteringen. En hygglig träningskamp ändå, men det sista McLaren hörde när han lämnade Wembley var spridda visslingar från den intoleranta publiken. Lättare blir knappast resan mot Österrike/Schweiz 2008 efter det.

Lycka till Steve...du behöver det. Annars blir du inte den frälsare som du var utsedd till.
Kom ihåg att Svennis tog England till tre raka mästerskap.
Bara en liten reminder.

Inga kommentarer: