tisdag 12 juni 2007

Silly season...en galen tid.

Sommarsverige visar upp sig från sin allra bästa sida. Klimatet är i det närmaste av tropisk karaktär. Medelhavsländerna och övriga världen har fått konkurrens om värmen, av i sammanhanget, lilla Sverige. Landet har gått i stå och verkar invänta semestrarna som snart annalkas. Nationen försmäktar och kippar efter andan vid varje litet tänkbart vattenhål som kan bjuda på lite avkylning. Liknelserna med 1994 är identiska. Sverige var då överhettat med temperaturer över trettio grader under åtskilliga veckor. Gräsmattorna var gulbleka och grillförsäljningen slog alla rekord. Det badades i fontäner och i alla möjliga och omöjliga vattendrag. Allt under en galen sommar då svenska landslaget i fotboll visade att det visst går att spela boll i Svedala.
Abstinensen är svår. Fotbolleuropa står stilla. Ligorna är avslutade, sånär som på en. I Spanien pågår en trekamp som kan sluta hur som helst, med endast en omgång kvar.
Deals are off...no more bets.
Real Madrid, FC Barcelona eller FC Sevilla. Make your pick...
Det är fortfarande bara en match, samma antal poäng ges för seger eller oavgjord och noll poäng vid förlust. Två gånger fyrtiofem minuter. Varken mer eller mindre.
Samtidigt är det de tre viktigaste matcherna under säsongen. Tre matcher som avgör vem som får titulera sig spanska mästare. Under sådana omständigheter gäller andra regler. Det är inte längre "bara" en match. Det är en match som MÅSTE vinnas. Svaret ges på söndag, sista omgången i hela Europa...snyft.
Kvar står Allsvenskan, Norska Ligan, Finska Ligan, Superettan och några svenska gärsgårdserier i de lägre systemen. Jag knapprar in 330 på text-tv och får det på pränt...det är det enda som kan erbjudas och mitt tillstånd försämras avsevärt. På sidan 377 står att Stockholm klått Göteborg, Djurgården avfärdat Blåvitt med 2-1. Då kanske min spådom slår in. Den att Kamraterna hittills inte stött på alltför tufft motstånd. Torsk ikväll, Kalmar hemma, Hammarby borta, Malmö FF hemma och ett dubbelmöte med Helsingborg står de blåvitrandiga inför den kommande månaden. Där får vi nog klara besked om det blir fågel eller fisk den här säsongen. Varken eller enligt mig...mittenlag låter mest troligt.
Gissningen är att MFF blir svenska mästare, i en hård kamp med Kalmar FF. Malmö imponerar föga men materialet är klart bäst, och med en reinkarnerad Niklas Skoog finns många alternativ för den hårt prövade Sören Åkeby. Laget leder Allsvenskan och han ifrågasätts?? Tänk om dom vinner serien? Sparkas han då?
Kalmar är en farlig opponent och stannar Nanne hela säsongen den här gången så kan det gå vägen. Inga kontraktsförslag du vill nämna Nanne?

I brist på annat matnyttigt ses "Silly season" som en riktig attraktion. Spekulationerna är många inför kommande säsong. Vilka är de hetaste övergångarna? Vilka stannar kvar? Var är pengarna störst? Ett ärligt svar kan Tobias Linderoth avge på det spörsmålet. Han är den första i raden som lämnat. Trygga FC Köpenhamn byttes mot mindre glamorösa, men desto galnare Galatasaray, i den hårdhudade turkiska förstadivisionen. Kom inte å säg att pengar inte har betydelse. Artistskatt får man tre år i Danmark, sen gäller andra skatteregler. Tobbe har lirat med FCK i just tre år, sen var det tack och goodbye. I rest my case...
Andra namn det snurrar kontraktsbyte kring är: Thierry Henry(Arsenal), Didier Drogba och Andriy Shevchenko(Chelsea), Carlos Tévez( West Ham), Ronaldinho och Samuel Etoó( FC Barca), Adriano( FC Inter) samt många många fler...
Jag tror på Ronaldinho i AC Milan nästa år. Kaka har nog mycket att säga till om där. Etoó stannar inte i Barcelona. Varför inte Liverpool som verkligen behöver en målskytt av rang, eller något lag i Italien? Gudjohnsen har gjort sitt i Barcelona liksom Ludovic Giuly. Kanske Henry kommer istället? Inte då...för mycket skador på fransmannen. Han blir kvar i Arsenal liksom Fredrik Ljungberg som båda kommer avsluta sina karriärer i Londonklubben. Shevschenko i Milan tillsammans med Ronaldinho...mumma. Drogba blir kvar ett år till i Chelsea, vill så gärna vinna Champions League åt klubben och Mourinho. Sen går han, förhoppningsvis till Spanien där han kommer göra mer mål än i England.
Adriano får nog bestämma sig om han ska spela fotboll eller partaja bort sin talang. Tevez stannar såklart inte i West Ham, det är han alldeles för bra för.

Tips till ligamästare nästa år.
Serie A- AC Milan.
La Liga- Real Madrid.
Premier League- Chelsea.
Franska Ligan- Lyon(tråktips...jag vet)
Holland- Ajax
Portugal- Benfica
Belgien- Anderlecht

Återkommer om det är någon intressant liga jag har missat i allt virrvarr.

Inga kommentarer: