måndag 18 juni 2007

Campeones...Real Madrid

Det skulle bara inte kunna sluta på något annat sätt. Madrid hade rustat för guldfest i en veckas tid. Förra helgen stod det klart att endast en vinst mot Mallorca, hemma på Santiago Bernabéu stadion, stod mellan dem och en efterlängtad ligatitel. Ett Mallorca som hade "Nada" att spela för. Bara en ynka trepoängare till, det var allt som behövdes. Då kunde Barcelona och Sevilla ösa in mål bäst de ville...bara de tre poängen bärgades. Det har varit tunnsått med framgångar för huvudstadslaget de senaste åren. Inte på fyra år har någon titel över huvud taget spelats hem. FYRA år!!! Det är en evighet när man pratar om ett lag av Real Madrids kaliber. "Los Blancos" har staplat framgångar på varandra ända sen klubben bildades 1902. Än värre blir det när ärkerivalen FC Barcelona sopat rent i Europa de senaste åren. Med två raka ligatitlar, Champions League-mästare 2006 och med seger i spanska Supercupen samma år har Barcelona visat att de för tillfället regerar i landet.
Fram till igår.
Real Madrid skulle bara avfärda Mallorca i sista omgången för att för trettionde gången titulera sig "Campeones" i Spanien...den sextionionde titeln av något slag för den oerhört meriterade klubben.
För två av lagets spelare var det inte bara en fotbollmatch i mängden, utan matchen med stort M. Roberto Carlos och David Beckham gjorde sina sista framträdanden i den klassiska vita munderingen. Den populäre Carlos som efter elva år i Madrid försöker hitta ny inspiration i Turkiet, där Fenerbahce blir ny adress. För Beckham som blev totalt utfryst av Capello sen han signat sitt nya kontrakt, gäller USA och Los Angeles Galaxy i den amerikanska ligan. En liga som hoppas på ett rejält uppsving, då världens mest kända fotbollnuna gör entré. Med sitt spel under vårens sista heta omgångar i La Liga, har 32-åringen visat sin briljans och sitt kunnande för en häpen fotbollvärld. Överallt har stått att läsa hur slut han är som spelare. Media världen över har raljerat över hans svaga spel och inställning. En viss krönikör i Sverige skrev redan förra året under VM i Tyskland att hans dagar som stjärna var räknade, både i klubblag som landslag. Real Madrid hade aldrig vunnit ligan utan Beckham, det ska slås fast.
Steve McClaren gör nog bäst i att ta med sin superstjärna om han vill nå mästerskapet i Österrike/Schweiz nästa år. Sven-Göran Erikssons beslut att enträget lita på honom som kapten för landslaget kommer nu i en helt annan dager. Eller hur? Alla tvivlare.
En äkta "Galactico" lämnar nu klubben för en Kalle Anka liga som den amerikanska.
Grattis Amerika. Fy skäms Madrid.
Till slut insåg Real Madrid och Capello sitt misstag och försökte övertala Beckham att stanna i klubben. Men inget kunde rubba beslutet att åka och jag förstår honom. Good luck Becks.


38 omgångar har spelats i den spanska ligan och en sluttabell ljuger aldrig. Laget som är placerat högst upp efter säsongens sista match är värdiga vinnare. På ett annat sätt kan det inte förklaras. Barcelona hade sina chanser, Sevilla likaså men de togs inte tillvara. Real Madrid raketspurtade och vann många matcher på slutet efter sena avgöranden. Matchen mot Mallorca var inget undantag. Ett paralyserat hemmalag visade att nerverna var utanpå tröjorna. Det sprakande och högljudda Santiago Bernabéu tystnade betänkligt då Varela tryckte in 0-1 för gästerna efter en halvtimme. När sen den "flygande holländaren" Ruud Van Nistelrooy fick linka av banan innan halvtid med en sträckning i baklåret, såg det allt annat än ljust ut för Madridlaget. Men historien upprepade sig, som så många gånger förr under året. Tre mål gjordes i andra halvlek och det var inhopparen José Antonio Reyes som vände matchen åt "Marängerna". Två mål kom från den forne Arsenalspelaren. Det första med drygt tjugo minuter kvar, Mahamadou Diarra stack emellan med 2-1 målet medan Reyes avslutade fyrverkeriet i den 83:e.
Det är inga tillfälligheter, utan den bästa och mesta viljan belönades rikligt. Laget som suktade så efter framgång fick äntligen kröna en säsong som La Liga-vinnare. Med samma poängantal som Barcelona vanns titeln tack vare plusstatistik i inbördes möten under säsongen.
Fyra år har passerat sen sist.
Ledningen och fansen kommer att göra allt som står i deras makt, att förhindra att det tar fyra år till nästa triumf.
En storrensning i elvan måste nog till för att den drömmen ska slå in. Runt Casillas, Ramos, Diarra, Robinho, Cicinho och några till ska laget byggas kring inför framtiden. För det krävs en fet plånbok, och den saknas inte när det gäller att skapa ett nytt superbygge i huvudstaden.
Fabio Capello får med all säkerhet gå, trots hans enorma framgångar i klubben. Två sejourer har renderat i två guld. Men vi pratar inte om vilken dussinklubb som helst, utan det kungliga Real Madrid. Titlar ska inte bara säkras utan det ska göras i stil med Champions League segern 2002. Ett överlägset Real Madrid lekte fotboll med en superb Zinedine Zidane som härförare.
Dit är vägen lång och konkurrensen i ligan hårdnar för varje år.
Barcelona, Sevilla, Valencia, Zaragoza, Villareal och några klubbar till kommer att göra allt för att viktorian från i år bara blir ettårig.

Grattis till alla er som bevittnade dramat från Santiago Bernabéu igår. Inte bara för fotbollen utan för känslorna som visades upp efter Reals ledningsmål. Den skadade Van Nistelrroy var framme hos Diarra sedan han gjort 2-1. Men det som etsat sig fast starkast på näthinnan var Iker Casillas tårar efter samma mål. Lycklig som ett barn försökte han torka tårarna med de enorma målvaktshandskarna.
Stor idrott och fantastiskt fotbollhistoria...

Frågan är annars...hur länge får Stuart Baxter vara kvar i HIF?
HIF-Gais 1-1.

Inga kommentarer: