fredag 15 juni 2007

Silly, silly, silly...everythings silly.

Tiden är inne då fotbollklubbar byter, säljer och köper spelare. Riktlinjerna ska dras inför kommande säsong. Ett slagkraftigt lag ska sättas ihop och spelas samman under försäsongträningen som snart tar sin början. "Silly season " är här och visst känns den "infantil" emellanåt med löjligt mycket pengar i omlopp. Klubbägare som Chelseas Roman Abramovitj styr inköpen diktatoriskt, och pengarna han sprider omkring sig känns som monopoldito i oljemiljardärens nävar.
"Silly season" stämmer inte bara in på de galna pengatransaktioner som görs så här års. Allsvenskan känns även den "Silly" det här märkliga inhemska fotbollåret. Aldrig någonsin har vi haft en sån besynnerlig inledning av serien. De topptippade lagen visar inte den självklara pondus som kan förväntas av så kallade förhandsfavoriter till SM-guldet. De tio första ostrukturerade omgångarna vittnar om att så är fallet. Vilket lag som helst tycks kunna plocka trepoängare när helst de känner för det, och motståndet verkar inte spela någon roll alls. Trelleborg visade med sin 1-0 viktoria i Kalmar att de "sämre" lagen inte bara lägger sig ner och dör. Igår var det Gais tur att överraska förståsigpåarna med sin 2-1 seger mot de regerande svenska mästarna Elfsborg. Snacket efteråt handlade tyvärr mest om de yttre förutsättningarna då planen inte var i bästa skick.
Jag har alltid gillat Elfsborgstränaren Magnus Haglund. Den blott 34 år unge tränaren som agerade tredjemålvakt i Halmstad BK en gång i tiden har betytt enormt mycket för sitt Boråslag. Tråkigt då att läsa hans gnäll i media efter förlusten mot ett piggt "Makrill-lag" på Nya Ullevi igår. Det var som att spela på hö och det passar inte alls oss som är så passningsskickliga, konstaterade han efter matchen. Förutsättningarna hade ändrats efter Monster-Truck evenemanget som gick av stapeln på Ullevi i lördags. Vilotiden för gräsplanen blev bara fem dagar istället för nio, vilket gjorde att mattan inte höll allra bästa klass. Vid seger hade säkert allt varit frid och fröjd och ingenting yppats om underlaget.
Lite typiskt för ett lag som visar "Hybris-tendenser" att reagera på det viset. Ni får ingenting gratis i år IF Elfsborg. Tänk på det i framtida matcher. Alla vill klå en SM-vinnare. Oavsett underlag.

Ledarlaget denna vecka är Halmstad BK och det knystas redan om SM-guld i medierna.
Lite väl tidigt va?
I början var det Kalmar FF som såg starkast ut, sen var det Malmö FF som såg ut som en presumtiv vinnare då AIK kläddes av på Malmö stadion. Då AIK inte visat särskilt mycket i år verkar den segern vara något överskattad. Djurgården har även nosat på förstapositionen men föll även dom mot ett bottentippat Gais.
Nu är det alltså HBK som får mycket utrymme i avisorna. 1997 och 2000 vann "Kvastarna" SM-guld då ingen expert hade laget som slutvinnare. Situationen känns igen i år men att de ska hålla hela vägen känns långsökt. Tolv spelare av tjugotre är nämligen födda på åttiotalet så det ska mycket till att laget redan i år firar den största av triumfer.

På tio matcher har fem vunnits från halländskt håll. FEM??
En segerprocent på femtio räcker alltså för att leda den högsta serien i Sverige?
Det skiljer endast åtta poäng mellan ettan och tolvan, så bli inte förvånade om vi har Gefle i topp om några omgångar...
Just de ideliga förändringarna i toppen under våren visar hur stark/svag svensk klubbfotboll är just nu. "Sandlådan" Sverige plojar omkring i ingenmansland och vägen ut ur förtreten känns oändlig.
Hoppet står i år till Elfsborg som kvalar till Champions League under året. Tanken svindlar då det återigen är dags för ett svenskt lag att försöka ta sig in i finrummet...hoppet är det sista som överger människan, men att Borås stolthet ska ta sig in i huvudturneringen är lika troligt som att Johan Wissman vinner VM-guld på 200- eller 400 m som avgörs i Osaka/Japan i slutet av augusti i år. Jag hyser den största respekt för Johan, men när det är mer än bara europeér på startlinjen så brukar det bli tufft för nordbor att hävda sig i den yppersta eliten.

Nej...kanske en "pytteliten" framgång i Uefa-cupen är ett mer realistiskt mål för våra fotbollgrabbar.
Omgång två eller tre rent utav...eller tog jag i för mycket nu?

Ett lycka till är i alla fall på plats.

Inga kommentarer: