torsdag 7 juni 2007

Magisk...det gyllene men utslitna ordet.

Vårens EM-kvalavslutning slutade i dur för Lagerbäcks grabbar. Efter hela 5-0 mot ett ytterst klent isländskt motstånd, går landslaget till sommarvila med tätposition i tabellen. Lars Lagerbäck är på god väg att ta svenska landslaget till nästa sommars EM-slutspel. Det blir i så fall det femte raka mästerskapet under Lagerbäckseran och hur många kan skryta med en sådan svit? Inte många för de flesta förbundskaptener sitter inte så länge. Som med mycket annat utvecklas även fotbollen och med lite självinsikt skulle nog Lasse ha lämnat över efter förra årets VM. Åttondel mot värdlandet är godkänt, även om sättet de åkte ut på lämnar en besk eftersmak. Det finns mycket mer att få ut av laget och jag tror inte Lasse är rätt man för uppgiften. Nytändning i såväl spel som ledarskap skulle behövas för att följa med tidens förlopp. Alla andra landslag gör det, så varför inte Sverige? Gnat och tjat som allt för ofta förekommer i samband med viktiga matcher är bara en anledning till att byta ut och ta in nytt. Ansiktet är utslitet, orden de samma och framförallt whiteboarden ser exakt likadan ut och har så gjort i snart åtta lååånga år.
Tur måste man ha och det kommer man långt med. Se bara på matchen i lördags mot Danmark. Två av målen var rena tillfälligheter och ett chockat rödvitt landslag undrade om kvällen någonsin skulle ta slut. Sverige skulle naturligtvis släckt mötet där. Fru Fortuna visade sig vara övergenerös mot svenskarna och bjöd på massor av tillfällen att försegla fajten. Men längre än till 3-3 kom inte danskarna. Det såg Christian Poulsen och en överförfriskad vettvilling till att sätta stopp för. Sverige hade ytterligare tre poäng och matjorden kvar i fickorna.
Nu väntar EM i Österrike/Schweiz nästa år för inte tappar landslaget det här gyllene tillfället? Absolut inte, säger jag.
Mellan september 8 och november 21 i år spelas fem matcher. Tre på hemmaplan och två borta. Det börjar med Danmark och avslutas med Lettland. Däremellan Liechtenstein borta, Nordirland hemma och Spanien borta. Det krävs inget mattesnille för att inse att slutspelet är nära. Klå blåbären så är det klart. Många säger att svenskarna inte kan föra matcher mot sämre motstånd? So what?
3 ggr 1-0 räcker, sen får det se ut som det vill. Det såg väl inget vidare ut igår heller men ändå blev det 5-0. Så länge segrarna staplas på varandra klagar ingen. Vi kan bara gå tillbaka till förra sommarens VM. Trinidad/Tobago...kommer någon ihåg? Lika uselt spel som igår, men då kom inte målen. Det är lätt att glömma vid 5-0 segrar.
Det är sista gången jag nämner det...FÖRNYELSE.
Det behövs om svenska folket ska få uppleva 1994 igen...jag lovar.

Till sist det uttryck som varje seriös sportjournalist slösar med som vore det konfetti. MAGISK.
Magiskt hit och magiskt dit. Allting nuförtiden är magiskt. Chris Härenstam ansåg på tv- sporten igår att matchen mot Island var magisk. Den var alltså förtrollande och övernaturlig!!?? Snacka om att det har gått inflation i den glosan, om matchen igår var magisk. Själv var jag så uttråkad efter en halvlek att jag fann väderprognosen betydligt mer intressant.

Exempel på magiska ögonblick följer nu...läs ordentligt Chris.
1. 3-3 matchen mellan Liverpool-Milan i Champions League-finalen 2005. Pool mästare.
2. OS final ishockey. Lillehammer 1994. Ett oförglömligt straffdrama. Sverige OS-mästare.
3. VM finalen i handboll 1990. Sverige världsmästare efter 27-23 mot Sovjet.
4. OS final ishockey 1980. Lake Placid. USA-amatörer läxar upp Sovjet-proffs.
5. OS 1968 Mexico City. Längdhopp. Bob Beamon studsar iväg 8.90 m.

Kan forsätta i all oändlighet och Sverige-Island matchen kommer aldrig att ta plats på den listan.
That is a promise...skärpning tack.

Inga kommentarer: