tisdag 5 juni 2007

Supporter eller sup-porter...

I Svenska Akademiens Ordlista står: Supporter=Ivrig, entusiastisk, hängiven anhängare. Beundrare, sympatisör, understödjare i fråga om sport och idrottsklubb och så vidare...Inte någonstans står det att läsa: Supporter= För att kunna vara en ivrig, entusiastisk, hängiven anhängare av sport, idrottsklubb, lag eller landslag måste det först förtäras si och så många starköl, eller x antal vinbuteljer.
Vafalls...nu är jag konfunderad, det snurrar i skallen på mig och jag vet inte vad jag ska tro. Kan verkligen Svenska Akademien med Horace Engdahl i spetsen ha missuppfattat allting? Mycket egendomligt ty jag har alltid ansett Horace vara en mycket intellektuell man. Min världsbild rubbades en aning. Men var lugna kära ledamöter, situationen som har uppstått går säkert att rädda. Ordet supporter som ni har synonymiserat med ivrig, entusiastisk och hängiven anhängare ( utan alkoholen ) kan nog stå kvar. Varför...?
Om jag får slänga ut en vild gissning. Den trinde dansken som i lördags, mitt under brinnande avslutning av EM-kvalmatchen i Parken, mellan Danmark och Sverige, har troligtvis inte det intellekt som krävs för att inneha Svenska Akademiens Ordlista hemma i bokhyllan. Så gäller även de två andra tomtenissar som sprang ut på mattan, dock utan att skada någon men det berodde nog mer på att planen var folktom och ingenting annat. Det här innefattar alla så kallade ivriga, entusiastiska och hängivna anhängare, med så mycket procent i kroppen, att de minst av allt kan vara intresserade av att se på fotboll. Tror ni att det bara gäller danskar så får ni tänka om. Det kunde lika gärna hänt i Sverige. Ingen har väl glömt Terror-Tommy?
Nej...Horace, Lars, Sture, Kristina och ni fjorton andra i akademien. Hav förtröstan. Inget behöver revideras. De flesta av oss går under benämningen "nyktra" supporters.

Vi har nu sett det på nära håll, inpå knuten, nästgårds och i vårt vardagsrum. Vi kan ta på det och känna doften av det. Lukten är obehaglig och det blir svårare att blunda för det.
CNN, BBC News och andra kanaler vevade inslagen om och om igen. Det som är vardagsmat på fotbollarenor världen över kan nu även ses i Skandinavien. Så grattis Norden, vi har lyckats. Att gå från nationellt nyhetsstoff till internationell dito. Nu lattjar vi med de stora, tyvärr gäller det inte spelet på planen utan fasonerna bredvid densamma. Snöbollen är bara i början av sin maxfart, många illdåd kommer tyvärr att följa.
Dansk-göteborgaren gråter nu ut i media och vill att allmänheten ska känna empati för honom. Samma klagosång som så många gånger förr. Den här gången råkade det vara en som tryckte i sig 15-20 öl innan matchstart. Vem är det nästa gång? En påtänd pundare som har något annat än bara nävarna som vapen?
Rejäla straff måste därför till. För att försöka stävja den oroväckande utvecklingen. Avsluta det som domare Herbert Fandel så rakryggat påbörjade, annars är vi tillbaka på ruta noll igen.

Christian Poulsen är nu under utredning. Inte bara av sitt eget förbund, utan också av samhället. En privatperson har anmält Sevillaspelaren och kräver fängelsestraff för incidenten mot Markus Rosenberg. Händelsen kan och ska inte bagatelliseras men att det ska leda till fängelsetid låter långsökt. Då skulle råskinnet Roy Keane fortfarande sitta inne, utan chans till frigivning, efter överfallet på Alf-Inge Håland i Manchester-derbyt 2001. Håland var tvungen att avsluta sin karriär efter det extremt fula tilltaget.

Em-kvalet rullar vidare med match redan i morgon. Island står för motståndet, ett Island som endast fick med sig en poäng i hemmamatchen mot Liechtenstein. Tabelläget är uselt och chansen till EM-spel är borta. När även stjärnanfallaren Eidur Gudjohnsen är avstängd kan Sverige räkna med en betydligt enklare resa i morgon kväll.
Men det krävs samma attityd, vilja och glädje som mot Danmark senast. Då kommer tabellen att se mycket ljus ut inför höstens möte med danskarna.

Lycka till...och varför inte en tia på 3-0?

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här tycker jag är en av dina bästa och du har skrivit många bra.
Hälsningar Per