lördag 23 juni 2007

Midsommaranekdoter...

Återigen passerade midsommarafton med ett fruktansvärt tråkigt väder. De trettio, plus några grader till som Sverige begåvades med för ett par veckor sedan är som bortblåsta. I alla fall i de västra delarna av vårt avlånga land. Regn, regn och åter regn och de stackare som räknat med utesittning hela dagen , kvällen och natten fick tänka om ordentligt. Brrr...min lekamen var i alla fall inte upplagd för några längre utomhussysslor typ kubb med syskonbarnen, dans runt midsommarstång eller vandring genom sommarnatten. Nej... mitt midsommarfirande anno 2007 tedde sig något okonventionellt. Gå mot strömmen, skippa svenskheten och behandla denna storhelg som vilken annan weekend som helst, var mitt mantra för i år.
Fördelarna är många, eller vad sägs om att gå miste om den massiva folkanhopningen på våra matvaruhus? Slippa trängas med hundratals andra för att få chansen till den sista senapssillburken. Den hysteriska bolagskön som sträcker sig "mil" utanför lokalen ska vi bara inte prata om. Men det viktigaste av allt...helgtrafiken. Svarta rubriker fyller löpen på alla dags- och kvällstidningar i dagarna tre, ingen hänsyn alls verkar förekomma i trafiken då stressen blir alltmer påtaglig för varje år som går. All hets och stress verkar schemalagd, ingenting får gå utanför de vanliga rutinerna och det tycks stört omöjligt att rubba de inrutade mönstren...okej, människor är vanedjur men det får finnas någon måtta på dårskapen.
Fixa inköpen tidigt under midsommarveckan istället...ta en semesterdag och åk ut till sommarstället dagen innan eller varför inte två dagar innan? Är inte säkerheten för oss själva och framförallt för våra barn det absolut viktigaste? Det har jag bestämt fått för mig i alla fall.
Firandet för egen del sträckte sig till en grill, färskpotatis, en vinbutelj och trevligt sällskap. Varför göra en jättegrej av det? Semestern är snart i annalkande och då uppenbarar sig alla de tillfällen som kan spridas ut på fem veckors ledighet, istället för på en enda helg. I sakta mak beger jag mig då de femtio mil som måste avverkas innan slutmålet nås. En naturskön resa genom ett Sverige där chanser ges att få uppleva det som landet har att erbjuda.
Ett bildskönt landskap som kantas av pittoreska småorter, vilka verkar ditplacerade just för den skull. All tid i världen existerar för att stanna upp och åtnjuta det behagliga i att vara ledig...

Ledighet verkar även de största kollektivsporterna begagna sig av just nu. De europeiska fotbolligorna ligger och gror inför sensommarens ligastarter. Det som återstår av rang är finalen av Copa del Rey som avgörs i Spanien ikväll. Sevilla tar sig an Getafe i en helspansk final där Sevilla har chansen att ta hem en andra titel för året. Uefa-cup vinnarna nosade på tre titlar i år men fick ge sig i ligan där Real Madrid och Barcelona blev för svåra. Dock får laget passa sig mot ett stärkt Getafe som spöade just Barca i semin med 6-5 sammanlagt.
Kan låta som tilläggstid och straffavgörande men så var icke fallet. Efter 2-5 på Camp Nou tillskrevs Getafes möjligheter ytterst små att ta sig vidare. Men 4-0 hemma på Coliseum Alfonso Perez satte katalanerna på plats. Copa del Rey anses vara den minst viktiga triumfen i Spanien. Kan så vara, men för lillebrorlaget i Madrid öppnar en seger ikväll många dörrar för fortsatt satsning i La Liga.
En imponerande niondeplats i årets liga kan bytas mot någonting ännu större, då medel till nyinköp lättare kan sanktioneras i styrelsen efter såväl ligaframgång som cupframgång. Den största insatsen skall nog läggas på att försöka behålla sin demontränare, Berndt Schuster. Tysken har med små insatser förvandlat klubben till ett stabilt lag i spanska fotbolleliten. Målskillnad i år: 39-33. Klart minst gjorda mål av tio-i-topp lagen. Men också klart minst insläppta tillsammans med Barcelona. Med några offensiva inköp kan Getafe bli riktigt att räkna med nästa säsong. Men då får ledningen öppna storbörsen och erbjuda den populäre tränaren något som gör att en förmodad Real Madrid-flytt förblir en fiktion.

Det må vara kav lugnt vad gäller spel runtom i europas ligor, men under ytan pågår ett regelrätt krig om spelares och- tränares namnteckningar. Penningstinna föreningar bröstar upp sig och försöker efter konstens alla regler knyta till sig de mest attraktiva namnen. Även media sällar sig till den uppenbara tuppfäktningen som pågår. Här tävlas det dock om vem som först kan rapportera om vilka övergångar som konfirmerats. Tyvärr går media ofta handlingarna i förväg, just för att vara etta med nyheten. Tråkigt för oss konsumenter som inhandlar avisan eller läser på nätet i tron om att sanningar står i och på densamma...vilket i många fall inte alls stämmer. Att smutsa ner sig för några upplagor extra känns både märkligt och omdömeslöst. Zlatanintervjuerna har en drake gått miste om, på grund av just rena osanningar, för visst tror man mer på huvudpersonen i fråga istället för den drabbade tidningen. Den som gråter mest i slutändan är bladet, som går miste om guldkornen. Enligt den drabbade tidningen gullas det alltför mycket med Zlatan. "Hade vi fått chansen" däremot, skulle de riktiga och obekväma spörsmålen fått komma till tals.
Jojo...jantelagen visar sig i många förklädnader, och just nu stavas det A........et.
Nej, vänta tills ni hör spelaren själv säga vad som kommer att hända och ske. I fallet Thierry Henry har frågorna varit många. Ska han vara kvar i London och Arsenal eller blir det till slut FC Barcelona?
Idag gick han själv ut med att flytten blir av och att fyra år kommer tillbringas i Spanien. Det som var viktigt för mig som konsument, blev tydligt tack vare tillkännagivandet av huvudpersonen i fråga...inget annat räknas.
Spekulationer är en helt annan femma. Gissningar och aningar hör till sportens värld och gör det hela mycket livfullare. Men från det till osanna data är steget enormt.

Nästa nyhetsbomb som väntas brisera är Svennis vara eller inte vara i Premier League. Manchester City är ute efter Torsby-sonen, som inte haft något uppdrag sen uttåget ur VM med England 2006. Tolv månader har passerat sen dess. Det är en evighet för den meriterade värmlänningen. Han gör nog bäst i att bestämma sig fort, för gamla meriter glöms raskt bort i det tuffa klimat som omgärdar fotbolltränare. Ta jobbet säger jag, för tåget Real Madrid eller någon annan storklubb, har lämnat stationen för många år sedan. Bevisa ditt kunnande med en mindre klubb och kanske storklubbarna ånyo får upp ögonen för dig?

Se på Claudio Ranieri...55-åringen tränar i år Juventus i Serie A.
En differens på modesta fyra år till italienarens fördel.

De stora utmaningarna kanske väntar runt hörnet? Fortsättning lär följa...

Avslutningsvis måste jag nämna Hammarbys övertygande viktoria i Intertoto-cupens första omgång. 1-0 hemma, målet i den tredje minuten. Motståndet...ruggigt meriterade KI Klaksvik. Ett färöiskt bonkegäng kommer alltså till Sverige och släpper endast ett mål mot allsvenska serie-sjuan. Hmm...
Enda ljuset i mörkret. Amerikanen Charlie Davies nätade för första gången i Bajens grönvita kulörter.
Fler lär komma för den pilsnabbe jänkaren...

Many congrats Charlie...

Inga kommentarer: