lördag 9 juni 2007

Guds hand...stjälpte istället för hjälpte

"Guds hand" hjälpte Diego Maradona i VM 1986. I den berömda kvartsfinalen mot England fick britterna smaka på både briljans och ohederligt spel i en och samma match. Maradona såg på egen "hand" till att få engelsmännen fastnaglade i backen, när han gjorde årtusendets mål med en osannolik soloraid. Med bländande teknik, balans och styrka visade han varför 1980-talet var det stora decenniumet i hans karriär.
Men hade inte "Guds hand" uppenbarat sig i matchen kanske utgången av VM:et blivit en annan? En hög boll in mot straffområdet skulle enkelt plockas ner av den engelske keepern, Peter Shilton.
Det existerade ingen farlighet. Backarna var så säkra på sin sak att de redan ställt om i offensiv riktning. Endast en 1.68 m kort argentinare var kvar på brittiskt territorium och tog en duell med målvakten. Omöjligt uppdrag? Inte då. Det visade sig vara Shilton som var ute på "Mission impossible". En osynlig rekyl tycktes lyfta upp den lille argentinaren. Han kom upp på samma höjd som en förbluffad engelsk målvakt och kunde med en subtil viftning med handen stöta bollen i mål. Ingen i hela världen uppfattade vad som hade hänt, förutom en alldeles uppriven Shilton som direkt försökte pocka på linjemannens uppmärksamhet. Handball, handball, handball... tycktes han skrika, samtidigt som han gestikulerade vilt.
Inget hjälpte dock. Argentina vann med 2-1, och två av de mest omtalade målen i fotbollhistorien kommer för alltid att följa sydamerikanen. Argentina vann sedan hela mästerskapet efter en rafflande final mot Västtyskland med 3-2.

Efter Maradonas avsked till fotbollen 1997, har diskussionerna varit många. Både i hemlandet som internationellt. Who is the next one? Är det över huvud taget möjligt att vi får uppleva något liknande igen? Själv har Maradona sagt att Pablo Aimar kommer att bli den nästa Maradona. Det var mycket möjligt, men han är 28 idag och har näppeligen åstadkommit tillnärmelsevis lika mycket som Diego gjorde vid samma ålder. Och väljer man Real Zaragoza före FC Valencia i den spanska ligan så förblir nog epitetet "Den nye Maradona" blott en dröm.
Men vi blir kvar i Spanien. För från Zaragoza i den nordöstra delen beger vi oss ytterligare 300 km österut. Anhalten är Barcelona och Camp Nou. Ronaldinhos namn svischar snabbt förbi i tankarna. Med all rätt. Men det är arvtagaren jag är ute efter. Han har dröjt knappt 20 år men väntan har inte varit förgäves. Likheterna är slående. Liksom Maradona visar han upp artisteri på diabolisk nivå. Vindsnabb med boll och hart när omöjlig att stoppa med justa medel. Han kopierade Maradonas mål från 1986, med en lika sevärd operation mot Getafe i den spanska cupen( Copa del Rey) för tre veckor sedan. Fint så...men det är plagiatet av "Guds hand" som det snackas mest om idag.
Det var i derbyt mellan Barcelona och Espanyol på Camp Nou igår, som bollvirtuosen från Argentina använde sig av otillåtna medel för att sätta bollen i mål. Kvitteringen till 1-1 föregicks av handboll från Messis sida, och borde aldrig ha godkänts. Men vilda protesterande Espanyolspelare hjälpte föga. "Guds hand" hade än en gång hjälpt till att vinna fördel i en fotbollmatch.
Det sägs att gud straffar somliga med detsamma, andra tar det lite längre tid för. Herren hjälpte Maradona i spelet, men mycket hjälp efter karriären har inte skönjts. I Messis fall hjälpte Herren till med ett mål, men stjälpte på samma gång, då Espanyol kunde kvittera Barcelonas 2-1 ledning i slutminuterna.
Kanske räcker det som straff, och att Leo Messi kan se fram emot en lysande karriär. Både på planen som utanför densamma. För Messis skull hoppas jag att de förutsägelserna besannas.

La Ligas avslutning är av den infernaliska arten. Tre lag krigar om ligatiteln. Sevilla försatte nog sina chanser med att spela 0-0 borta mot mittenlaget Mallorca igår. Kvar står ärkerivalerna och de eviga trätobröderna Real Madrid och FC Barcelona. Som så många gånger förr. 73 poäng vardera inför slutomgången och Real toppar tack vare plusmarginal vid inbördes möten denna säsong. Madrid avslutar hemma mot Mallorca och Barcelona möter Gimnástic på bortagräs. Sevilla som har två poäng upp till ledarlagen, tar emot Villarreal på hemmaplan.
Inte sedan 2003 har Madrid-laget vunnit La Liga och mitt tips är att de får titulera sig spanska mästare nästa helg. Det blir ett litet jubileum då det blir ligatitel nummer 30 i ordningen.
Ett jubileum blir det även för den italienske tränaren, Fabio Capello. Förra vändan i klubben, säsongen 1996/ 97 slutade med guldfest för Los Blancos. Tio år efteråt kan han upprepa bedriften, och bli Mr 100 % med hela Madrid.

Hur det än slutar så har det varit ett sant nöje att få följa den spanska ligan på söndagarna. Den bästa ligan heter La Liga, och står än så länge ohotad på tronen.

Nu väntar jag bara på de bästa kommentatorerna...men det är en senare fråga.

Inga kommentarer: